vineri, 16 octombrie 2015

Frica, de la Concept la Constientizare



Program de cresterea increderii in sine prin intelegerea si integrarea fricilor

Cu siguranta ai crezut si tu ca frica e ceva rau, ca daca te ascunzi sau dai inapoi, esti catalogat drept ‘’las’’ sau ‘’fricos’’, incapabil sa iti depasesti propriile bariere.
Dar cum sa stii ca e altfel, atata vreme cat te identifici cu fricile tale, atata vreme cat le traiesti, dar nu esti constient de ele?
Atunci cand ai incredere in tine, chiar daca nu stii care va fi pasul urmator, mergi drept si hotarat pe drumul tau. Faci un pas, apoi inca unul si inca unul,  si constati ca dintr-o data, drumul ce parea ca nu duce nicaieri se deschide larg si drept in fata ta.
Dar ce faci atunci cand nu stii incotro sa o iei ? Cand ai senzatia ca nu te vei descurca, sau ca nu ai gasit drumul bun ? Cand te trezesti in fiecare dimineata cu acelasi sentiment de ingrijorare pentru ziua ce urmeaza? O fi bine ? O fi rau ? Iti pui o groaza de  intrebari , iti faci o multime de calcule, si cu toate astea, te-ai saturat de ceea ce ai trait pana acum. Iti doresti sa fii mai mult, pentru ca ceva din tine iti spune ca esti mai mult. Vrei altceva de la viata, vrei sa o apuci pe un alt drum.
Dar vine un gand, apoi altul si altul,  ‘’Cine sunt eu sa cred ca pot face asta ?’’, ‘’Cine sunt eu sa cred ca voi reusi?”, „Daca se intampla ceva si cad mai jos decat sunt acum?”. Preferi sa-ti spui, “De ce sa ma mai obosesc, oricum n-am eu norocul sa reusesc’’.
Cel e mai rau este ca frica se invata in primii ani de viata, cand sigur ai auzit si tu adesea,  "Trebuie sa muncesti mai mult!" sau "Ai luat o nota buna, dar colegul tau a luat o nota si mai mare. Asa trebuie sa faci si tu!". Sunt afirmatii pe care parintii le fac in cautarea perfectiunii pentru copiii lor. Si tu ai facut acelasi lucru ca si ceilalti copii, dar incercarile tale n-au fost la inaltimea asteptarilor. Incerci din nou, dar iar ti se spune sa lucrezi mai mult, intotdeauna altcineva a facut mai bine decat tine. Oare vei putea vreodata sa-i multumesti pe toti?
Din pacate, in viata ne lovim mereu si de momente dificile, de momente in care esecul e inevitabil si usturator. Daca ti-e frica sa faci un anumit lucru, pentru ca nu esti suficient de bun, ajungi sa nu-ti mai doresti sa incerci lucruri noi. Eviti provocarile, pentru ca te gandesti ca n-ai putea trai cu insuccesul. Te inchizi in tine, devii frustrat, deceptionat, timid, resemnat... un fel de condamnat la iluzii. Si toate astea, de frica.
Insa in momentul in care intelegi ‘’mecanismele interioare’’ ale fricii,  o poti recunoaste, o accepti ca parte din tine, devii constient de ea si astfel nu te mai identifici cu ea si nu o mai lasi sa te domine.
Frica, e folositoare, ba chiar uneori e vitala pentru supravietuire, doar ca nu e bine sa ne lasam controlati de ea, sa o lasam sa intervina cand nu e cazul, dar daca o traim constient, ne poate ajuta sa ne cunostem mai bine, ne poate ajuta sa ne descoperim dorintele. Frica nu apare daca nu exista Dorinta, iar asta e cel mai mare dar pe care ni-l face noua frica, ne face constienti de dorintele noastre, de puterea noastra interioara.

Daca iti doresti si tu sa descoperi frica dintr-o alta perspectiva, sa o cunosti, sa o intelegi, sa fie aliatul, nu dusmanul tau, te invit sa descoperim impreuna :
-mecanismele interioare ale fricii, cum apare, cum se declanseaza, si cum o putem modela
- ce frici, griji, temeri te tin blocat si nu iti dau voie sa traiesti si sa fii tu insati/insuti.
- cum sa inveti sa iti depasesti frica, constientizand care este rolul ei si ce vrea sa iti transmita.

- cum putem redobandi incredere in noi insine, descoperind care sunt motivele pentru care incepem sa ne gasim scuze sau sa ne lasam amagiti de ‘’’Nu pot acum’’, ‘’Nu e momentul’’, ‘’Nu sunt suficient de pregatit’’, ‘’Nu am timp’’, ‘’Nu am bani’’, etc…
- cum sa redevii ceea ce ai fost creat sa fii, acceptandu-te si iubindu-te pe tine mai intai, renuntand la autosabotare. Sa te cunosti pe tine insuti, sa devii constient de trairile tale si de radacinile lor. Sa intelegi ca nu persoanele din jurul tau sunt responsabile de nefericirea ta. Sa te iubesti si sa te valorizezi pe tine, astfel incat, sa nu mai cauti in ceilalti ceea ce iti lipseste.

Cum se va desfasura atelierul ?
Vor fi trei intalniri saptamanale, in fiecare zi de marti, in perioada 20 Octombrie – 3 Noiembrie, de la 18.30 la 21.30, la Casa cu Flori, str. Dumitru Cariagdi, nr 7.
Cost: 150 lei, daca platesti integral sau 60lei/intalnire

Inscrierile se fac pe adresa: zamfirachecristina@yahoo.com.


Te astept cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu